Sok z jabłek i buraków hitem tej jesieni!

Jedne z naszych najlepszych skarbów ziemi jabłka i buraki połączone w pyszny i zdrowy sok bez cukru są jednym z hitów tej jesieni. Odpowiednio dobrane owoce i warzywa najwyższej jakości tworzą idealne zestawienie witamin i minerałów, które doskonale wchłaniają się i dostarczają wszystkiego, czego potrzebuje nasz organizm.

Dlaczego sok z jabłek i buraków jest taki wartościowy?

Przede wszystkim chodzi o jego zdrowotne właściwości. Trzeba pamiętać, że buraki mają bardzo silne działanie alkalizujące, co w dużym skrócie prowadzi do odkwaszenia naszego organizmu. Ponadto buraki posiadają antocyjany, które działają jak przeciwutleniacze, zapobiegają pojawianiu się nowotworów i chorób cywilizacyjnych, takich jak: nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, czy choroby wrzodowe. Warto pamiętać, że regularnie pity sok z buraka działa dobroczynnie na nasz układ trawienny, pomaga w leczeniu i zapobieganiu pojawieniu się zgagi. Sok z buraków i jabłka wspierają prawidłowe krążenie krwi, poprawiają jakość widzenia i pozytywnie oddziałują na ukrwienie oczu.

Jakie witaminy i minerały zawiera sok bez cukru?

Buraki i jabłka są idealnym źródłem witaminy A, C i witamin z grupy B. Dodatkowo są doskonałym dostarczycielem kwasu foliowego tak istotnego dla kobiet w ciąży. Warto pamiętać, że kwas foliowy jest ściśle powiązany z serotoniną i noradrenaliną, które są bezpośrednio związane z hormonem szczęścia. Dlatego codzienna dawka soku z jabłek i buraków działa na nas kojąco i relaksująco, co przekłada się na spokojny sen. Natomiast jabłka zawierają bardzo dużo pierwiastków mineralnych, które pomagają naszemu organizmowi prawidłowo funkcjonować takich jak: potas, żelazo, wapń, magnez, cynk, sód, fluor, kobalt, czy miedź. Picie soku wspomaga tworzeniu się czerwonych krwinek, które zapobiegają anemii. Dodatkowo buraki i jabłka zapobiegają zwapnieniu naczyń krwionośnych i pozwalają utrzymać cholesterol na właściwym poziomie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.